Objavio: kostasilva | 17/09/2010

Čovjek za sva vremena

Papa Benedikt XVI stiže u Britaniju u četverodnevnu državnu posjetu, prvu od raskola s anglikancima prije oko 450 godina. Škotski kardinal Kejt O’Brajen kaže da posjeta koja započinje u Edinburgu gdje će papu pozdraviti kraljica Elizabeta II, poglavarka anglikanske crkve, ima “moralnu vrijednost.” A predsednik britanske vlade Dejvid Kameron kaže, “ova četiri dana biće veoma specijalna – ne samo za naših šest miliona katolika, već i za mnoge vernike širom zemlje”.

A šta se dogodilo prije 450 godina. Engleskom i škotskom je vladao Kralj Henri VIII. Pošto mu papa nije dao blagoslov da se razvede od svoje prve žene Katarine od Argona da bi oženio ljubavnicu Anu Bolejn, prekinuo je vezu sa Vatikanom i Rimom i zakonom o supermaciji 1534. godine proglasio se za vrhovnog vladara engleske crkve i samim tim engleska crkva je svrstana u protestanske, kasnije nazvana anglikanska. Ženio se šest puta i imao troje djece.

Tragična ali herojska figura tog vremena i događaja je Tomas Mor

„Čovjek za sva vremena“ je naziv filma koji je osmislio Robert Bolt a bavi se životom ser Tomasa Mora.


Ko je Tomas Mor?

Oni koji posjete Englesku obično posjete ozloglašenu tvrđavu Tauer Hil (Tower Hill) i u njoj Kulu zvona (Bell Tower), gdje je ser Tomas Mor proveo svoje poslednje dane, i kapelu svetog Petra u Čejnsu, gdje su sahranili njegovo tijelo odrubljene glave. U to doba, Englezi su zaista na čudan način rješavali određene probleme. Svojim političkim zatvorenicima bi odrubili glavu napolju na brdu tvrđave, a zatim bi pokopali njihova tijela ispod pločnika u kapeli svetog Petra u Čejnsu. Glave tih nesrećnika bile bi izložene na londonskom mostu, kako bi svi mogli da ih vide, a ptice da ih rastrgnu.

Oko 1500 tijela odrubljene glave leže sahranjena u podnožju ispod oltara ove ozloglašene kapele. Čovjeka obuzme neki zastrašujući osjećaj, dok stoji u toj kapeli, gdje hiljade nepravdi i demonskih pogubljenja progone ovo mjesto. Kao da vam progovara biblijski tekst iz Otkrivenja 6, 9.10. “…vidjeh pod oltarom duše pobijenih za riječ Božiju i za svjedočanstvo koje imahu…” Na ovom mijestu osjećate pravi smisao ovog teksta.

Ser Tomas Mor bio je najviši sudski činovnik u engleskoj od 1529. do 1532. godine. Njegov život u javnosti, kao i privatni život i karijera, bili su besprijekorni. Međutim, Mor je bio primoran da napusti svoj uzvišeni položaj zbog toga što mu savjest nije dozvoljavala da podrži razvod Kralja Henrija VIII od kraljice Katarine od Argona, da bi mogao da oženi Anu Bolejn. Kralj je naredio smaknuće Mora, jer Mor nije mogao da se zakune vrhovnoj vlasti, koja bi učinila Henrija VIII glavom engleske crkve i dala mu odriješene ruke da manipuliše zakonom o razvodu. Mor, jednostavno, nije mogao da glumi, i ako je zapravo bio jedan od najlojalnijih i najpoštenijih čelnih ljudi  Kralja Henrija.

Ser Tomas Mor može da posluži kao primjer prijeke potrebe za ljudima koji su časni i pošteni, ljudima koji su vijerni svojim dužnostima kao magnetna igla polu i ljudima koji se ne boje grijeh nazvati pravim imenom pa makar se i nebo srušilo.. On je primjer nevjerovatnog čovjeka od savjesti i neporočnosti u engleskoj istoriji koji svojim primjerom svijetli do naših dana. Bio je čovjek koji je ostao dosledan svom moralnom i duhovnom životu kroz sva razdoblja života.

Film Roberta Bolta o Morovom životu s naslovom „Čovjek za sva vremena“ je odgovarajuća karakterizacija života čovjeka nekompromitujućeg morala.

A sada, ko će dočekati papu?

Predvidjeno je da poglavar Rimokatoličke crkve razgovara i s kanterberijskim nadbiskupom Rouenom Vilijamsom, duhovnim vodjom 77 miliona Anglikanaca širom sveta, kao i da održi javnu misu u Glasgovu, preneo je Rojters.

Dnevnik “Gardijan” je naveo da će rimokatoličkog poglavara dočekati mahom ateisti, antikatolički aktivisti i apatija, za razliku od oduševljenog dočeka koji je bio priredjen njegovom popularnom prethodniku Jovanu Pavlu II.

Da li će tamo biti neki Tomas Mor?

Posjeta pape Engleskoj

Kula zvona

Crkva Svetog Petra u Čejnsu

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorije

%d bloggers like this: