Objavio: kostasilva | 12/04/2010

Izgubljeni, da li je to moguće?

Pojam IZGUBLJEN se veoma često pojavljuje u naše vrijeme. Izgubljeni u vremenu, u prostoru, ili u idejama i stilu življenja, to su česti pojmovi koji se koriste.

Na ovu temu je u Americi snimljena drama koja je iznenadila i psihologe i sociologe. Nepunih 6 godina je bila najgledaniji program u SAD i cijelom svijetu. Šta je ljude vezalo za male ekrane? U prosjeku 20 miliona amerikanaca je gledalo svaku epizodu ove drame.Ujedno je to bila najduža i najskuplja serija ikada snimljena. Američka TV mreža ABC ju premijerno prikazuje od 2004. godine pa sve do ove godine.
U Velikoj Britaniji a posebno u Londonu je u poslednje tri godine najgledanija serija.

Šta ljude tjera da prate junake ove serije u njihovoj avanturi izgubljenosti na tropskom ostrvu obraslom bujnom vegetacijom i prašumom?
Naročito se za nju zanima populacija od 18 do 45 godina. Stručnjaci smatraju da je uticala na američku kulturu. Zbog toga zaslužuje da bude dobro analizirana. Ljude od 18 do 45 godina interesuje uspjeh, prosperitet, biznis, karijera, moć i vlast. Šta je to što ih je povezalo sa junacima ove drame da nisu željeli propustiti ni jedan nastavak?
TV drama LOST je dobitnica nagrade EMMY i ZLATNI GLOBUS i 11 pojedinačnih nagrada za uloge.

Drama započinje okeanskim letom 815 Oceanic Airlines, iz Sidneja u Los Anđeles, koji je iz nepoznatog razloga skrenuo sa kursa i pao na nikad otkriveni egzotični arhipelag
U olupini aviona, njih 14 je preživjelo i svi postaju glavni likovi drame. Svaki od njih ima mračnu prošlost o kojoj drugi ne znaju. Glavni likovi su prije nesreće bili vođeni idejom bijega, što iz razloga bježanja od zakona, dokazivanja vlastitih uspjeha i mogućnosti zbog nesređenih ljudskih odnosa u okruženju u kome su živjeli.

Njihovu mračnu prošlost istražujemo u takozvanim „flešbekovima“. U svakoj epizodi je „flešbek“ drugog lika. Iako ima puno centralnih likova nekoliko od njih se posebno ističe.

DŽEK ŠEPARD – Dr. Jacku je ovo trebalo biti samo još jedno rutinsko putovanje na ruti Sydney-L.A. no ispalo je gore nego što je očekivao.Jackova prošlost prije njegova dolaska na otok je vezana uz sebičnog oca lječnika te njegove zaručnice s kojom preispituje svoju ljubav.Jack je neourokirurg i jako vješt liječnik možda jedan od najboljih mladih liječnika u Americi.

KEJT OSTIN je jako mračna i tajanstvena uloga. Njezina prošlost je tajna u koju bi svi željeli ući. Naime ona je u avionu bila kao zarobjenica vlade S.A.D.-a. Zašto? Zbog višestrukih napada pištoljem, ubojstvom te pljačke. Možda je pad aviona za nju na neki način odmor jer je njezin policajac poginuo u padu aviona te će njegov kovčeg drugima znatno olakšati život.

DŽON LOK –
Jedan, možda važniji od ostalih likova, je Džon Lok. On vjeruje da su na ostrvo pali sa određenim razlogom. Vjeruje u misiju koju im je neko sudbinski odredio. Za njega je čak i pad čudnovat i predodređen. Prije pada je bio paralizovan i služio se invalidskim kolicima a poslije pada opet hoda sam.

Život ovoj grupi otežava i saznanje da otok skriva brojne tajne, uključujući misteriozno glasanje stvorenja koja vrebaju iz džungle i lede im krv u žilama, te vlastite mračne priče s kojima se suočavaju na ovom neobičnom mjestu izgubljenih.

Od 2004. kada je ABC počela sa premijernim prikazivanjem, serija je držala pažnju publike do 2007. a onda je smanjen broj gledalaca za 4 do 6 miliona. Tada su scenaristi počeli udruživati likove u borbi za preživljavanje. Kroz zaljubljivanje ili prijateljstva likovi su se udruživali u borbi za preživljavanje a publika se vratila pred male ekrane.
Gledaoci su 6 godina pažljivo pratili ovu seriju.

ZAŠTO?
Egzotični otok predstavlja područje nesvjesnog. To je područje bijega, bilo stvarnog ili zamišljenog. Svi glavni likovi nestabilni su subjekti koji bježe i time reprezentiraju subjekt koji isključuje logiku identiteta koji pripada nekom domu, tj. mjestu.
Svojom mračnom prošlošću likovi koji predstavljaju ubice, loše karaktere, neprilagodljive naravi i osobe nasilnih ponašanja u posebnim uslovima preživljavanja, poslije izvanredne nesreće, služe za vlastitu identifikaciju. I nesvjesno gledaoci traže rješenje za svoje probleme.
Svijet je preko TV medija kroz ovu dramu preživljavao i svoju vlastitu izgubljenost. Očajnički nam je potrebna promjena.

Poslije svega, možda Isusove priče o izgubljenima nisu tako daleke. Možda su bliže našem iskustvu više nego što mislimo. Možda su savremene.
•    Laži
•    Nasilja
•    Zavođenje omladine
•    Nemoral
•    Besciljnost
•    Izgubljenost

Isus je ispričao tri priče o izgubljenima, i to o:
– izgubljenoj ovci,
–  izgubljenoj drahmi, i
– izgubljenom sinu
“Ako jedan od vas ima sto i ovaca i izgubi jednu od njih, ne ostavi li devedeset i devet u pustinji i ne ide li za izgubljenom, dok je ne nađe? Je li je našao, uzme je pun radosti na ramena svoja. I kad dođe kući, sazove svoje prijatelje i susjede i govori im: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh svoju ovcu, koja je bila izgubljena. Kažem vam da će tako biti veća radost na nebu za jednog grešnika koji se kaje, negoli za devedeset i devet pravednika kojima ne treba pokajanje.”

Luka 15:4-7
…“Ili kad koja žena ima deset drahma i od njih izgubi jednu, ne zapali li tada ona svjetiljku, ne pomete li kuću i ne traži li brižljivo, dok ne nađe drahmu? Je li našla drahmu, sazove svoje prijateljice i susjede i govori: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh drahmu, koja je bila izgubljena.’ Tako, kažem vam, biva radost pred anđelima Božijima za jednog grešnika koji se kaje.”

Luka  15:8-10
“Tada  reče: Jedan čovjek imaše dva sina, i reče mlađi od njih ocu: Oče! Daj mi deo imanja što pripada meni. I otac im podjeli imanje. I potom do nekoliko dana pokupi mlađi sin sve svoje, i otide u daleku zemlju i onamo prosu imanje svoje živeći raspušteno. A kad potroši sve, postade velika glad u onoj zemlji, i on se nađe u nevolji. I otišavši pribi se kod jednog čovjeka u onoj zemlji; i on ga posla u polje svoje da čuva svinje. I željaše napuniti trbuh svoj roščićima koje svinje jeđahu, i niko mu ih ne davaše
A kad dođe k sebi, reče: Koliko najamnika u oca mog imaju hljeba i suviše, a ja umirem od gladi! Ustaću i idem ocu svom, pa ću mu reći: Oče! Sagriješih Nebu i tebi, i već nisam dostojan nazvati se sin tvoj: primi me kao jednog od svojih najamnika. I ustavši otide ocu svom. A kad je još podaleko bio, ugleda ga otac njegov, i sažali mu se, i potrčavši zagrli ga i cjeliva ga. A sin mu reče: Oče, sagriješih Nebu i tebi, i već nisam dostojan nazvati se sin tvoj. A otac reče slugama svojim: Iznesite najljepšu haljinu i obucite ga, i podajte mu prsten na ruku i obuću na noge. Jer ovaj moj sin biješe mrtav, i oživje; i izgubljen biješe, i nađe se. I stadoše se veseliti.”
Luka 15:11-24.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorije

%d bloggers like this: