Objavio: kostasilva | 09/04/2010

Da nisam ja, Gospode?

Prekasno!
Zvuči zastrašujuće, podrazumjeva promašaj, katastrofu, bolno kajanje zbog izgubljene prilike. Sve je prošlo… a moglo je biti…
Prekasno da bi se otputovalo na željeni cilj. Prekasno da bi se ostvario život sa voljenom osobom. Prekasno da bi se ostvarili ideali u željenom zanimanju. Prekasno da bi se vratilo prijateljstvo dragog nam prijatelja. Prekasno da bi se vratio život voljenog bića. Prekasno… a našom krivicom, možda nesmotrenošću, nedostatkom smisla za trenutak ili – jednostavno, odsustvo ozbiljnosti u donošenju stavova, ili svjesno poigravanje sa načelima i…. prekasno. Nije li vam poznato ovo osjećanje? Meni jeste i baš zbog toga želim da ga podijelim sa vama.

Danas je veliki hrišćanski praznik – Vaskrs. Sve je tako svečano i ukrašeno. Svi, inercijom mase, htjeli ne htjeli, postaju saučesnici u ovom prazniku. Mediji, okruženje, čak i ekonomsko propadandni program – EPP je u funkciji praznika ili obrnuto. Praznik pobjede za neke, praznik dobrih porodičnih odnosa za druge ili samo neradni dani za treće, ali ipak praznik.

Dogodilo se ove godine da je iste nedelje za sve hrišćane svijeta zajednički praznik, što nije slučaj svake godine. Zbog stvarne želje ili iz protokolarnih razloga, kao dio smisla za dobru diplomatiju, čestitaćemo ovaj praznik jedni drugima. U cijeloj ovoj priči obnavljanoj vijekovima unatrag, Isus je junak. Svi akteri ove drame u kojoj je On glavni lik i nosioc svega, imali su osjećaj da je suviše kasno za bilo šta. Prekasno da mi bilo šta popravimo mislili su učenici. Prekasno za bilo kakvu akciju mislili su Njegovi prijatelji i brojni dužnici koje je zadužio vraćajući im zdravlje i život. Nismo se snašli u pravom trenutku, a koliko nas je bilo mogli smo podići revoluciju, mogli smo ga odbraniti, mogli smo ga zaštititi, mogli smo uraditi bilo šta što bi nam danas služilo kao olakšanje pred stvarnošću da je nevin osuđen pred nijemim svjedocima koje je zadužio.
Isus je ustao i time dao još jednu priliku neodlučnima da se odluče, neangažovanima da se angažuju, onima koji se osjećaju zaduženima da se pokažu u pravom svjetlu, onima koji se kaju što nisu reagovali kada su trebali da odreaguju pravilno. Njegovim vraćanjem u život briše se riječ prekasno i nastaju nove, neslućene mogućnosti, za nove velike pobjede.

Ipak, nemojmo žuriti u brisanju ove riječi. Suviše je ozbiljna da bi ju tako lako obrisali iz pamćenja ili iz ovog slučaja.
Prekasno!
Poziva li vas da zastanete i uklopite ju u mozaik Vaskrsa? Nedostaje li jedan kamenčić da bi mozaik bio potpun?
Da! Nedostaje jedna cijela ličnost da bi slika imala svoju puninu. Vaskrs bez Isusa nebi postojao; ugasio bi se život planete Zemlja. Ali Vaskrs bez Jude nebi bio pravilno zapamćen i nebi davao punu moralnu pouku čovječanstvu. Ne treba bježati od ovog lika; treba ga ukmponovati u gro-plan velike slike Vaskrsa.
Prekasno!

Da, upravo je to ono čega se ovaj lik nije mogao osloboditi. Bio je sudbinski povezan sa ovim pojmom u njegovom punom značenju.
„Tada vidjevši Juda izdajnik Njegov da ga osudiše raskaja se, i povrati trideset srebrenika glavarima svešteničkim i starješinama govoreći: ja sagriješih što izdadoh krv pravu. A oni rekoše: šta mi marimo za to? Ti ćeš vidjeti I bacivši srebrenike u crkvi izađe, i otide te se objesi.“   Matej 27, 3-5.
Prekasno!

Jedan jedini put sam vidio dječaka kojem su dali ime Juda. Živio je u istom gradu u kojem i ja i išao je u istu školu, dva razreda ispred mene. Bio je vođa bande koje se plašio grad i nekoliko okolnih gradova. Vjerovatno bi on to bio i da je nosio neko drugo ime, ali ja se nisam nikada mogao osloboditi asocijacije na velikog izdajnika, najvećeg među ljudima.

Zašto ne dajemo djeci ovo ime i u čemu je ono bolje ili lošije od imena Petar, naprimjer. Zar Petar nije bio izdajica u Isusovom slučaju? Da, bio je, i za malo sa tragičnim posledicama.
Juda je bio veliki prijatelj Isusa Hrista. Isus mu je dozvolio da daje javne kritike na njegov rad. Cijenio je njegovu sposobnost i dao mu uvaženu funkciju blagajnika. Prvi blagajnik velike ustanove koja traje i danas. Isus ga je javno nazvao svojim prijateljem pred cijelom raznolikom grupom prisutnom u samom trenutku njegovog hvatanja.
Za šaku novčanica i malo priznanja od strane crkvenih velikodostojnika tog vremena, Juda je prodao prijatelja, izdao njegov interes pa i sam život.
Prekasno!

Nije mogao da preživi trenutak spoznaje o veličini svog vlastitog djela
Kada je Juda uplovio u mutne vode izdaje? Kada je sebi dozvolio da prijeđe rubikon poslije kojeg nema povratka? Kada je za Judu postalo prekasno?
„A sotona uđe u Judu, koji se zvaše Iskariot, i koji bijaše jedan od dvanaestorice. I otišavši govori s glavarima svešteničkijem i sa starješinama kako će im ga izdati.“ Luka 22, 3.4.
Gledati samo svoj interes, sjediti na svakoj stolici koja meni donosi profit, raditi za dva suprotstavljena carstva, biti takav diplomata da oba carstva imaju od tebe koristi – kako je Juda čestitao sebi.
Biti sa Isusom svo vrijeme njegovog rada, raditi posao za Njega, biti zaposlen u Njegovoj organizaciji, potpuno razumjeti njegovu nauku, i upoznati Njegov predivni karakter, i biti izdajica – to je lik Jude.

Uklapa li se u naše vrijeme i naše poimanje religije?
Vrijeme izdaja na svakom planu i na svim nivoima; vrijeme bolnih izdaja. Ništa danas nije pošteđeno uticaju Judinog stava: ni brak, ni porodica, radne kolege, politika, društvo, pa ni crkva. Nikada se Juda nije tako ukomponovao i mutiplicirao u sve svere života našeg društva kao danas. Izdaju možete očekivati svagdje i na svakom mjestu i u svim okolnostima.
Da nisam ja, Gospode?

Radivoje Kostadinović

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorije

%d bloggers like this: